Nedostatok učebníc možno ministerstvo vyrieši prekladom z češtiny

24.08.2011 Celý región

Bratislava 24. augusta (TASR) - Nedostatok učebníc na Slovensku možno v blízkej budúcnosti vyrieši preklad českých kníh do slovenčiny. Na neformálnom stretnutí o tom rokoval minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) so svojím rezortným kolegom z Česka Josefom Dobešom.

Ministri sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá zanalyzuje osnovy niektorých predmetov. \"Výsledkom takejto analýzy by mohol byť návrh, aby sme zharmonizovali štátne vzdelávacie programy, čiže vytvorili priestor na to, aby slovenská učebnica mohla byť používaná v Čechách a česká učebnica na Slovensku,\" spresnil Jurzyca.

Preklad učebníc by sa podľa neho netýkal predmetov ako slovenský jazyk, dejepis či zemepis, ale skôr prírodovedných predmetov. V akom časovom horizonte by k takejto spolupráci mohlo dôjsť, minister zatiaľ nevedel povedať. \"Tá pracovná skupina začne pracovať veľmi skoro a ona navrhne termíny,\" uviedol šéf rezortu školstva. Návrh sa má týkať základných škôl, minister však nevylúčil ani preklad učebníc pre stredoškolákov.

Rezort školstva na svojej internetovej stránke informuje, že českú stranu najviac zaujímali skúsenosti Slovenska s externou maturitou. A to rozdelenie štátnej skúšky na dve úrovne, zohľadnenie jej výsledkov pri prijímacom konaní na vysokú školu či online testovanie.
 

Vyberte región

mark